Enkelt og greit med felleski

Felleski blir stadig mer populært. Men vet du egentlig hva det er, hvordan du får mest ut av felleskiene og hva du absolutt ikke må gjøre med fellen?

Her er fem ting du bør vite om felleski:


1: Smørefritt, men må likevel glides

Det som er så bra med felleski, er at du kan glemme (nesten) alt du vet om skismurning, temperaturer og om smøring midtveis i turen.

Fellen under felleskiene erstatter festesmurningen du ellers ville påført i festesonen under skiene.

Men: For optimalt utbytte av felleskiene så må de fremdeles glides i glisonen under skiene. Og dette er i samme område som du ellers ville påføre gliding på vanlige ski.


2: Rens og impregnering

Selv om felleskiene ikke skal smøres så må de fremdeles renses og impregneres for å bevare egenskapene sine.

Impregneringen gjør at det ikke fester seg så mye skitt i fellen. Og selv om du ikke må rense og impregnere etter hver tur, må du fram med rens før du legger på ny impregnering, og i alle fall innimellom.

Pass på at du bruker rens som er spesielt beregnet for felleski. Vanlig skirens for andre typer ski vil være for sterk kost – og fellen kan løsne.


3: Fellen slites – og må byttes

Fellen under felleskiene varer ikke evig. Men når den er slitt og ikke lenger yter optimalt, kan du bare bytte fellen.

Dette kan du gjøre selv eller sportsbutikken kan gjøre det for deg. Et nytt sett med feller koster fra 300–500 kroner, avhengig av merke og type fell.

Hvor mye fellen slites og hvor ofte den må byttes avhenger av flere ting, blant annet hvilken fell det er snakk om, forurensning i skisporet og snøkvaliteten der du har gått.

Har du for eksempel gått mye på kornete snø, vil dette slite mer på fellen enn finere snø.


4: Du kan bytte til en annen fell

Det finnes ulike typer fell, med ulike egenskaper. Har du ganske nye felleski, vil du kunne sette på en annen type fell enn den som satt på i utgangspunktet – med en annen egenskap


Generelt sett finnes det to typer fell:

Miks-fell som er laget av ulike materialer og som sitter på de rimeligste felleskiene og turskiene – og mohair-fell av 100 prosent mohair som sitter på racingskiene eller treningsskiene.

Miks-fellene gir bedre feste og mohair-fellene gir bedre glid.

Miks-fellen er mer slitesterk enn mohair-fellen, slik at den ikke må byttes like ofte.

Men du må bruke fell fra samme produsent som skiene dine.


5: Juster bindingene for optimalt feste og glid

Riktig spenn på skiene i forhold til vekta på skiløperen er viktig for både feste og glid. Du må være tung nok til å greie å tråkke festesonen på skiene ned når du vil ha feste – og skiene må ikke være så myke at festesonen subber når du vil ha glid.

På vanlige ski kan du tilpasse festesonen der du trenger feste med skismurning, men ettersom fellen sitter fast på ett område under skiene er det ikke mulig å justere festesonen under felleskiene på samme måte.

Det er der de justerbare bindingene kommer inn:

Ved å flytte bindingene framover eller bakover, kan du tilpasse festesonen for best mulig feste og glid.

Kortversjonen er:

For bedre feste: Flytt bindingen framover.
For bedre glid: Flytt bindingen bakover.

God felleskitur!

 
_ _ _ _

Artikkelen er skrevet av Marthe Katrine Myhre. Trener i Learn2Ski og Learn2Run. Tidligere verdenscupløper i langrenn og nå aktiv løper, med flere seire i Oslo Maraton og Birkebeinertripelen.

Abonner på vårt e-brev

Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.