Ta sykdom på alvor

Sykdom kommer aldri beleilig og det er alltid like kjedelig å våkne opp med sår hals eller en kropp som ikke fungerer. Det er ingen forskjell på når på året sykdommen kommer. Enhver sykdom skal tas seriøst.

Det finnes noen enkle regler å forholde seg til om en ønsker å unngå å havne i sykdomsfellene. Alt handler om å bruke sunn fornuft og jobbe inn gode rutiner etter trening og konkurranse.

Hold deg varm og tørr

– Sørg for å holde deg tilstrekkelig varm og skifte raskt til tørt tøy før transport til dusj. Etter hardøkter og konkurranser bør en alltid skifte før nedgåing, forteller spesialist i allmennmedisin, Dag Lunder.

Legen fra Gjøvik vet hva han snakker om. Etter flere år som lege for det norske langrennslandslaget og konsultasjoner på legekontoret, sitter han med enormt med erfaring fra ulike plager hos idrettsutøvere.

– Alltid bør treningsbaggen inneholde en restitusjonsdrikke og næring. Dette er veldig viktig for å starte opp restitusjonen og det hjelper på i forhold til det å holde seg frisk.

Vær forsiktig med kulden

– En annen viktig faktor å nevne er at det er svært synd flere arrangører tøyer kuldegrensene, som spesielt for seniorer er for lave som de er. Vær fornuftig i kulde.

– Tren gjerne hardøkter inne, om mulig, hvis det er skikkelig kaldt, sier Lunder.

Mange langrennsløpere blir mer bekymret om sykdommen inntreffer før jul enn om den kommer senere i sesongen, selv om sykdom aldri er velkommen. De er redde for å bli satt tilbake og få ødelagt sesongen.

– Det er ingen forskjell på om sykdom kommer før jul eller etter jul. Enhver sykdom skal tas like seriøst for å unngå langvarige plager i etterkant, enten det er i eller utenfor sesong, påpeker legen.

– I sesong har en dårligere tid, og da er det faktisk ekstra viktig å skynde seg for å komme tilbake i trening og konkurranser.

De beste er flinkest til å lytte til kroppen

Tidligere så gjaldt ordtaket: ”En dag uten trening, er en dag uten mening”.

– Dagens seriøse utøvere trener så mye med flere økter om dagen, at de beste og de mest fornuftige ser at også restitusjonsdager er viktige i sesong- og konkurranseforberedelser, fortsetter Dag.

Er du først blitt syk er det viktig å kjenne etter hvordan kroppen oppfører seg og ta hensyn. En normal forkjølelse leger seg som oftest selv, men Dag Lunder råder til å oppsøke lege hvis sykdommen setter seg og ikke blir bedre i løpet av noen dager.

– Det er lov å se an 2-3 dager med normal forkjølelse, men ”setter” det seg mer med klar feber, mye hoste og symptomer fra nedre luftveier, kan det være lurt med en legeundersøkelse.

Spesielt i vinterhalvåret er mange utsatt for sykdom og ofte lettere mottakelige grunnet kulde og tørr luft.

Ulike sykdommer, krever ulik behandling

Hvordan en går fram i selve behandlingen og tidsperspektivet på hvor lenge sykdommen vil vare, avhenger av flere faktorer.

– Har man en ”klassisk” bakteriell halsbetennelse med reale svelgsmerter, ingen hoste, kroppslig ubehag, er det lurt å oppsøke lege raskt for undersøkelse. Det er en tilstand som behandles raskt og effektivt med penicillin.

– Kyssesyke kan være alt fra en lett forkjølelse som en ikke tenker over, den kan ligne halsbetennelse, og det kan være en mer alvorlig langvarig infeksjon med ernæringsproblemer og andre komplikasjoner.

– En blodprøve avslører stort sett om kyssesyke har inntatt kroppen, men noe avhengig av når i sykdomsfasen legen oppsøkes.

– Nå på denne tiden av året er det både influensa, og en del mycoplasma, som har vært mest utbredt. Det er sjelden en ser TWAR.

– Klinisk er disse sykdommene vanskelig å skille, men en enkel prøve tatt dypt i nesen i løpet av de første par ukene, vil kunne vise om det er en av disse tre.

– Svaret får man gjerne i løpet av et par dager, og da kan behandling eventuelt startes.

Det samme gjelder kihoste.

– Influensa behandles ikke med antibiotika, mens mycoplasma og TWAR kan behandles med antibiotika ved klare symptomer, og hvis man kommer tidlig til. Blodprøver kan også tas for å se om det er antistoffer etter disse infeksjonene i blodet, men da er det gjerne for sent å behandle, forklarer lege Dag Lunder.

Det er det ingen fasit på hvor lang tid det tar å bli frisk fra de ulike sykdommene.

– En virussykdom må ta sin tid, gjerne en uke, mens man kan bli raskt frisk av en bakterieinfeksjon. Mycoplasma og TWAR har gjerne lengre forløp enn en enkel halsbetennelse. Kyssesyke er ofte den seigeste sykdommen å komme seg ut av og bli frisk.

Stresset immunsystem øker sykdomsfaren

Trener man mye stresser en immunapparatet, og er mer sårbar for infeksjoner. Mange opplever å bli ofte syke, mens andre er sjelden satt ut av trening grunnet sykdom.

– Vi er forskjellig utrustet genetisk og immunologisk, noen er mer sårbare enn andre. Det er svært viktig å vite at lungene trenger flere uker på å restituere seg etter en kraftig infeksjon, og i den perioden er man mer utsatt.

– Astmatikere er mer sårbare enn helt lungefriske.

Mange har kanskje erfart at når de er i superform, så kommer sykdommen neste dag, hvorfor?

– Hvem vet? Det er det ikke et klart svar på, sier Dag.

Ikke start for tidlig med trening

Etter en sykdom er det lett å starte opp med trening for tidlig og få tilbakeslag. Av og til kommer følelsen av å hangle i flere uker etter en forkjølelse.

Ofte er det lurt å vente en dag ekstra, ha is i magen og starte med frisk mot i en frisk kropp.

– Generelt vil jeg si at man sjelden klarer å stoppe tidsnok om kroppen er på vei mot en sykdomsperiode. Dersom du kjenner litt sårhet, og at kroppen neppe er som den er, så stopp opp 1-2 dager før du ser hvilken vei det går.

– Kommer det en real forkjølelse, så bør man uansett glemme trening den kommende uka. Det spiller ingen rolle om viruset er eller hva det heter.

– Det er minst 50% sjanse for at det er et rhinovirus. Man blir ikke raskere frisk om man kjenner navnet.

– Alle krever samme respekt med hvile, og gradvis oppstart av trening med tanke på mengde og kvalitet, avrunder Dag Lunder.


Skrevet av Marthe Katrine Myhre
- Learn2Run og Learn2Ski-instruktør
- Vinner av Oslo Maraton og Stockholm Maraton

Abonner på vårt e-brev

Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.