Tren etter pulsen

For å vite om du er i riktig intensitetssone, kan bruk av pulsklokke være et nyttig verktøy. Du har imidlertid ingen bruk for en slik klokke for å styre treningen din, hvis du ikke samtidig tar en makspulstest.

Makspulsen sier ingenting om formen – eller prestasjonsevnen – din. Den er heller ikke trenbar. Makspulsen er individuell og har en tendens til å synke etter hvert som du blir eldre. To like gode løpere kan for eksempel ha helt forskjellig makspuls.

Vi vil likevel anbefale at du manner deg opp – og tar testen manuelt. Det er en tøff test, men den tar kort tid. Du kan også ta testen i en testlab.

 

Slik tar du en makspulstest

 

Varm godt opp – fortrinnsvis i den bevegelsesformen som du skal trene med pulsklokke i – for eksempel langrenn
Finn en relativt slak motbakke som tar cirka ett minutt å gå opp. Jogg/løp denne opp to ganger i intensitetssone 4. Jogg rolig ned igjen
Gå bakken fire ganger til – du skal gradvis øke hastigheten og pulsen opp til maks av det du klarer – altså så  fort du orker – og mål pulsen på toppen av bakken. Den høyeste pulsen du klarer å måle, er din makspuls
Du vet at du har nådd makspuls, hvis pulsen på det sjette draget er lavere enn på drag nummer fire og fem. Hvis så ikke er tilfelle, bør du ta ett drag til. Det kan lønne seg å ta testen flere ganger, blant annet fordi du lettere når makspuls når du har trent en stund.

Abonner på vårt e-brev

Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.