Effektivt og skånsomt å trene med staver

Langturer og intervalltrening med staver er kanskje den mest effektive treninga som finnes. Uansett vær og føre lar denne typen trening seg gjennomføre.

Når du skal trene langturer eller intervaller er det en stor fordel å bruke staver, spesielt nå på høsten og i alle fall for de som planlegger en del skiturer til vinteren.

Stavene gjør at du får brukt hele kroppen, og resultatet er en mye bedre treningseffekt. Grunnen er enkel – du bruker både bein og armer samtidig.

Du kan gå med staver, løpe med staver, trene elghufs og sprettende skigang. 

Stavene bør være av den lengden der du har omtrent 90 grader vinkel i albueleddet når du står på flatmark. Det vil si 5-10 centimeter kortere staver enn de du bruker når du går klassisk langrenn.

 

Gå med staver

Når du skal gå med staver, er det veldig viktig at du bruker armene effektivt. Samtidig tråkker du godt fra med beina og tar litt ekstra lange steg, spesielt i motbakker.

 

Løpe med staver

Når du skal løpe med staver, er det veldig viktig at du bruker beina aktivt samtidig med armene. Det er fint å ha med staver på lengre løpeturer i terrenget, over myrer osv. Med en gang du får med overkroppen i treningsarbeidet vil du merke det på pulsen.

 

Elghufs 

Løp motbakke med ekstra lange steg samtidig som du trykker hardt til med armene. Forskjellen mellom løping med staver og elghufs er at når du løper så løfter du kne og hæl i en slags sykkeltråkkliknende bevegelse, mens når du løper elghufs så strekkes foten akkurat som når du går diagonalgang på ski. Elghufs er ingen enkel teknikk og det er lett å få det til å bli løping med staver. Tenk på å hufse, det skal være en hengbevegelse i lufta.

 

Sprettende skigang

Dette er en eksplosiv øvelse for å utvikle spensten og dermed kraften i frasparket. Fungerer best i kortere intervaller med maksimal innsats. Løft knærne høyt og tråkk hardt ned mot underlaget. En skikkelig effektiv treningsøkt der du virkelig får tatt i. Finn en passe lang bakke og sett i gang.

Det finnes mange forskjellige type intervalløkter og sprintrelaterte økter en kan gjennomføre med staver, i tillegg til langturer. Det er bare fantasien som settere en grense for ulike type gjennomføringer. Bestem deg på forhånd og gjennomfør det som er planlagt. Skånsom måte å trene på og er en treningsform som kan gjennomføres uansett type underlag og vær.

 

Lykke til!


Skrevet av Marthe Katrine Myhre

Abonner på vårt e-brev

Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.