Er målet for dette året å bli sprekere?

Kanskje du allerede er i gang, eller tenker at jeg skal starte i morgen? Start nå – hvis du allerede ikke er i treningsmodus. Bare et tips først – ta det pent i starten.

Man må først og fremst ta en beslutning om at trening er noe man skal prioritere. Veldig mange tenker altfor mye i det uendelige med å ta beslutninger og kan bruke mye tid på noe som ikke fører til hverken det ene eller andre. Det å ta beslutninger handler om skal – skal ikke. Beslutninger skaper energi og fokus mot målet, og for å ta en beslutning trenger man gode, gjennomtenkte argumenter. Du må rett og slett bestemme deg.

Det er en lang rekke med gode argumenter for å trene:

# Bedre helse, naturopplevelser, sprenge grenser, et bedre liv, lek, adrenalinrush, for å nevne noe.

Når du så har tatt beslutningen om at trening er noe du skal prioritere, må du stake ut kursen.

# Hva vil du med treninga? Her vil svarene sikkert variere enormt. Noen ønsker kanskje å prestere i en konkurranse, andre vil kanskje finne ut hvor godt man kan lære en teknikk. Noen vil få ut aggresjon, mens andre vil stramme opp eller bygge opp kroppen. Uansett du må ville det og det må komme fra en indre motivasjon. Ikke fordi alle andre gjør det osv.

Så hva bør være avgjørende for hva, hvor mye og hvordan du velger å gjøre det?

Jeg er veldig for å tenke følelse i slike valg. Hva er det som gir meg de følelsene jeg elsker å være i kontakt med? Noen søker glede gjennom å være en del av et lag, noen ønsker spenning i form av nervøsitet og frykt og oppsøker dermed mer risikofylte aktiviteter. Andre får følelsen de søker etter ved bare å være i naturen.

Sterke følelser som man har et godt og avklart forhold til får en gjerne til å glemme tid og sted og komme i det man kaller flyt. Flyt er en helt fantastisk tilstand hvor man bare er i ett med det man gjør og er en følelse de fleste som har trent over tid har vært i.

Hvordan blir trening en vane og noe du ønsker å prioritere så mye som du kan?

Har du tatt en beslutning, vil ikke litt dårlig motivasjon endre på planen om å dra ut for å trene. Har du ikke tatt en beslutning, men lever etter «kanskje-kanskje ikke»-dilemmaet, da vil treninga raskt stoppe opp i møtet med en litt tung periode motivasjonsmessig. Om kursen ikke er fullt så spennende etter en stund, bør man justere kursen slik at de riktige følelsene blir aktivert sterkt nok.

Det er mange former for aktivitet å velge blant, så det bør være mulig å finne noe som passer for akkurat deg. Spør folk som er aktive eller jobber med trening om råd er kanskje et godt tips hvis du ikke aner hva du skal begynne med eller som passer for deg. Skaff deg kunnskap om hvorfor du skal trene og hva du skal bruke tida på. Da blir det straks mer interessant å trene. All trening du bruker på «bare for å trene» opplegget fungerer ikke lengden. Lag en plan!

Trening blir en vane når du bestemmer deg for det. Lykke til og godt nytt treningsår!

 


Skrevet av Learn2Ski- og Learn2Run-instruktør Marthe Katrine Myhre.

Om forfatteren: Marthe er også regjerende Norgesmester i Maratonløping, hun har vunnet Oslo Maraton, Stockholm Maraton, Birkebeinertrippelen tre ganger. For å nevne noe.

Abonner på vårt e-brev

Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.